Expositie

Etsen van Laura Casas Valle in Filmhuis Oosterbeek

24 juli t/m 24 augustus 2020

Laura Casas Valle( Amersfoort,1974) volgde haar opleiding  aan de Hogeschool voor de Kunsten in  Arnhem, afdeling vrije kunst (1993 – 1997). Zij is een geboren tekenaar en werkt voornamelijk vanuit de lijn maar breidde haar werkterrein uit naar de etstechniek. Zij is werkzaam als meester drukker en begeleider aan de etswerkplaats bij Productiehuis Plaatsmaken, Arnhem, en geeft daarnaast cursussen etsen in haar atelier en in het onderwijs.

Als tekenaar raakte Laura Casas Valle gefascineerd door de etstechniek waarmee zij al in haar opleiding  kunstacademie in aanraking kwam. In tegenstelling tot tekenen is etsen een indirecte en bewerkelijke techniek. Je maakt met een ets eigenlijk een omweg door op de etsplaat te tekenen om pas daarna de afbeelding af te drukken. De afdruk die uit de pers rolt, is bovendien het spiegelbeeld van de tekening. Dat vraagt een andere concentratie en een andere fysieke inspanning.

De etstechniek verrast haar voortdurend omdat de ene keer lijnen dieper uitbijten of een aquatint wat vlekkeriger uitvalt. Etsen is een ambachtelijke techniek waarmee zij nu al zo’n 20 jaar experimenteert. Steeds weer ontdekt zij nieuwe mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het beschilderen van de plaat met lijm waarover zij losjes wat carborundum strooit. Hierdoor ontstaat In het zuurbad een oppervlak dat op schuurpapier lijkt waarin de inkt blijft plakken. Dat levert bij het afdrukken een diep, fluweel zwart op.

De menselijke figuur is in haar werk een terugkerend gegeven. Vooral de zeggingskracht van een houding of de verhoudingen tussen menselijke figuren fascineert haar. Daarmee zoomt zij als het ware in op de binnenwereld van een karakter. Zij werkt graag in series en laat zich inspireren door thema’s uit haar herinnering,  maar ook uit de literatuur, dans en nieuwsbeelden.

Samen met collega Charlotte Ponjeé vormen zij de ‘EtsXpress’ en geven workshops etsen in het onderwijs (zowel basis- als voortgezet onderwijs). Met hun mobiele etspers kunnen zij bovendien elke locatie ombouwen tot ets-atelier. Daarnaast geeft Laura Casas Valle workshops etsen aan kleine groepen in haar eigen atelier.

lauracasasvalle.wordpress.com

www.etsatelier.nl  (aanbod cursussen en workshops, begeleiding in het etsproces).

De exposities in Filmhuis Oosterbeek worden verzorgd in samenwerking met de stichting voor Kunst en Landschap Scarabee.

Filmhuis Oosterbeek, Weverstraat 85. Openingstijden: zie www.filmhuisoosterbeek.nl