Expositie

 

DE ENORME  ZEEFDRUKKEN VAN GRAFISCH ONTWERPER HARMEN LIEMBURG

Harmen Liemburg (1966) is oorspronkelijk opgeleid als cartograaf. Op zoek naar een manier om zijn mogelijkheden voor expressie in het grafische veld te vergroten, studeerde Liemburg uiteindelijk aan de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam. Sinds 1998 werkt hij als grafisch ontwerper en zeefdrukker, zich oriënterend op de autonome kant van vakgebied.

Voor elk project dompelt hij zich onder in de visuele aspecten van een bepaald onderwerp, waaronder ook clichés of schijnbare trivia. De visuele bouwstenen die hij daarmee verzamelt, worden vaak opnieuw getekend en aangepast voor de zeefdruktechniek. De afzonderlijke elementen krijgen tijdens dit proces een nieuwe rol en betekenis doordat ze op een poëtische manier worden gecombineerd. Elk project is daarmee een grafische verkenning op zich, waarmee Liemburg zijn speelveld binnen de visuele en materiële cultuur blijft uitbreiden.

Naast het werken aan opdrachten, installaties en zelf geïnitieerde projecten geeft Harmen regelmatig lezingen en workshops rond zijn grafische verkenningen en werkproces. Tussen 2004 en 2013 schreef hij voor het vormgevingstijdschrift ITEMS. Van 2010 tot 2015 was hij beheerder van de zeefdrukwerkplaats aan de Rietveld academie. In 2018 werd zijn ontwerp voor het perron van station Noord, onderdeel van de nieuwe Noord/Zuidlijn, voor het publiek geopend.

In het Filmhuis toont Harmen een selectie van A0 formaat zeefdrukken. De ontwerpen zijn aankondigingen van een tentoonstelling, workshop of presentatie en zijn meestal op eigen initiatief ontstaan.

 Filmhuis Oosterbeek, Weverstraat 85. Openingstijden: zie www.filmhuisoosterbeek.nl