Expositie

Portretten van Mariëtte Becu in Filmhuis Oosterbeek

Beeldend kunstenaar Mariëtte Becu exposeert tot 15 mei in het Filmhuis aan de Weverstraat in Oosterbeek. Becu, die haar opleiding kreeg aan onder andere de academie in Arnhem, is vooral bekend om haar portretten die ze uitvoert in ei-tempera, een schildermedium dat wordt gemaakt op basis van eigeel. Het werd veel gebruikt en de renaissance en bij het maken van Russische iconen.

Volgens Becu is de hedendaagse mens steeds meer op zoek naar authenticiteit en zelfreflectie. Zij ziet haar portretten als een weerslag van deze zoektocht en een middel om deze tot uitdrukking te brengen. Ze gebruikt daarbij ei-tempera omdat ze vindt dat ze daarmee het beste de kwetsbaarheid en kracht die de door haar geportretteerden uitstralen kan uitdrukken. “De absolute puurheid en helderheid van de kleuren en de zijdematte huid van de verf dragen zeer veel bij in mijn portretten”, zegt ze. “Ik kan iets wezenlijks toevoegen aan de traditie van het schilderen van portretten en verder kijken dan begrippen als status, macht en mode.”

Becu wil de individualiteit van de door haar geportretteerde personen onthullen. “Ik schilder portreten van mensen van alle leeftijden die vaak omringd zijn door voor hun dierbare voorwerpen.” Dat kunnen voorwerpen zijn die herinneringen oproepen, maar ook huisdieren, prachtige stoffen, bloemen of insecten. “Mijn werk laat de mens zien in optimale kleuren en helderheid. Dat kan confronterend zijn en het vraagt zelfacceptatie”, stelt ze.

Het werk van Mariëtte Becu is tot 15 mei te zien tijdens de openingsuren van het filmtheater. De expositie is een coproductie van het Filmhuis en stichting Scarabee.