Expositie

Portretten van fotograaf Flip Witte in Filmhuis Oosterbeek

De in Oosterbeek woonachtige fotograaf Flip Witte (Amsterdam, 1955) presenteert tot 28 maart een serie portretten in het Filmhuis aan de Weverstraat in Oosterbeek. Witte gaf de serie zwart/wit-foto’s, die hij de afgelopen twee jaar maakte, de titel ‘Je bent gezien’ mee.

Flip Witte is als fotograaf autodidact, maar kwam als kind al vroeg met de fotografie in aanraking. Zijn vader handelde aan de Keizersgracht in Amsterdam in foto’s en stripverhalen. Hij bezat een grote collectie aan foto’s, variërend van afbeeldingen  bloemen, mode tot stadsgezichten. De oudere broers en zussen van Witte fungeerden soms als model bij het maken van foto’s van kindermode. “In ons huis hadden we zodoende prachtige foto’s en misschien is daardoor mijn fascinatie voor de fotografie ontstaan”, zegt hij daar nu over.

Als tiener begon Flip Witte, met een goedkope kleine camera, zelf met het maken van foto’s. Daarna liet hij de fotografie jarenlang liggen, maar na 1990 pakte hij die weer op met het maken van foto’s van zijn kinderen. Een uitstapje naar de natuurfotografie beviel niet goed. Hij fotografeert het liefst groepen of afzonderlijke mensen.

Witte: “Die keus vergt van mij dat ik niet alleen goed op de techniek let, maar ook het karakter van een groep of een persoon goed schat. Ik fotografeer nooit met een telelens, en zeker nooit stiekem. Ik wil contact. Door het fotograferen leer ik mensen beter kennen. Zelden lachen mensen op mijn foto’s. Ik zoek het ernstige, het wezenlijke van ieder mens. En ieder geslaagd portret zegt ook iets van mijzelf: een goed portret is mijn zelfportret.”

Enkele jaren geleden maakt Witte op verzoek portretten van mensen op de gesloten afdeling van ‘Wolfheze’. Deze foto’s mag hij niet naar buiten brengen. “Ze zijn voor de mensen die ongezien zijn”, zegt hij. Als vervolg op dat project fotografeerde hij cliënten van Propersona op hun geliefde plek. Een aantal van deze foto’s is wel te zien in het Filmhuis naast portretten van anderen.

 ‘Je bent gezien’. Portretten van Flip Witte tot 28 maart in Filmhuis Oosterbeek, Weverstraat 85, Oosterbeek.