19 april: Jazz Sunday – Nora Fischer & Marnix Dorrestein – GEANNULEERD

Categorieën: ,

Beschrijving

Jazz Sunday: Concert Nora Fischer & Marnix Dorrestein

LET OP: DIT CONCERT IS GEANNULEERD VANWEGE HET CORONA-VIRUS

Een concert van een bijzonder duo: klassiek zangeres Nora Fischer komt op 19 april naar Jazz Sunday met gitarist Marnix Dorrestein. Fischer komt uit een familie van klassieke muzikanten en heeft een grote liefde voor zeventiende eeuwse componisten als Monteverdi en Purcell. Is dat jazz? Wel als ze de muziek van die componisten uitvoert met gitarist Marnix Dorrestein. Een popmuzikant die nieuw is in de wereld van de oude muziek, maar die een open mind heeft en natuurlijke nieuwsgierigheid. Met hun twee stemmen en een elektrische gitaar brengen ze op Jazz Sunday eeuwenoude liederen op geïmproviseerde wijze naar het hier en nu.

Nora Fischer tracht conventionele barrières van het muzikale genre te doorbreken. Ze bedenkt projecten met barok, klassiek en hedendaags vocaal repertoire, dat varieert van traditionele concertprogramma’s. Tevens werkt ze samen met een aantal theatergezelschappen om de kruising tussen nieuwe muziek en theater te verkennen. In een interview met de Volkskrant zei ze daarover: “Ik ben ervan overtuigd dat er mensen zijn voor wie de conventionele, klassieke manier van zingen een struikelblok is. Toen Marnix voor het eerst de liederen hoorde, vond hij de muziek meteen heel tof. Alleen kon hij het niet langer dan twintig minuten aanhoren omdat de zang te ver van hem af stond.”

Op het album Hush dat Fischer opnam met Marnix Dorrestein, zingt ze liederen uit de oude muziek, maar met een twist. Waar traditionalisten aan de slag gaan met darmsnaren, gebruikt Fischer als begeleiding dat symbool van muzikale opstandigheid: die elektrische gitaar. Haar zang in de liederen van klassieke componisten als Monteverdi, Scarlatti en Purcell is totaal anders dan de overgestileerde dramatiek die klassieke zang soms kenmerkt.

“De muziek uit die tijd wordt tegenwoordig vaak uitgevoerd aan de hand van wetenschappelijk onderzoek naar hoe het in die tijd geklonken moet hebben. Het resultaat kan onnatuurlijk en zwaar aangezet overkomen voor een publiek dat niet gewend is aan deze stijl. Dat is precies waar we de liedjes van wilden strippen”, aldus Fischer in de Volkskrant.

Kaarten voor het concert van Marnix Dorrestein & Nora Fischer kosten  €15,00 (studenten en kinderen betalen een gereduceerd tarief van €10). Je bestelt ze niet via de website van het Filmhuis, maar heel simpel door ons een mailtje te sturen. Geef daarin duidelijk aan hoeveel kaarten je wilt bestellen.
Zodra je bestelling bij ons binnenkomt en in behandeling is, sturen we je via de mail een betaalverzoek. Dat kun je in een beveiligde omgeving met iDeal voldoen. Daarna sturen we de kaarten toe. Je hoeft ze dan alleen nog aan de kassa te tonen en kunt snel doorlopen naar de zaal.

Aangezien Jazz Sunday een initiatief is dat volledig wordt gedragen door vrijwilligers, kan het zijn dat er even tijd zit tussen de betaling en het moment waarop je de kaarten ontvangt. We vragen daarvoor je begrip. Uiteraard kan je in de voorverkoop ook kaarten kopen aan de bar van Kultuurwerkplaats en Filmhuis Oosterbeek.

De zaal gaat op 19 april open om 14.00 uur open. Het concert begint om 15.00 uur.