7 feb.: Literair Café: Miriam Guensberg over ‘Vrachtbrief’

Categorie:

Beschrijving

De Oosterbeekse auteur Miriam Guensberg presenteert 7 februari in het Filmhuis Oosterbeek haar tiende roman. In Vrachtbrief vertelt een Poolse oorlogsveteraan over zijn oldtimers, zijn geliefden en zijn pijnlijke jeugdervaringen.

Documentairemaker Hans Hermans zal met Miriam Guensberg in gesprek gaan over de roman. ‘Ik schrijf fictie, maar ben een dochter van een in 1908 geboren Poolse jood, wiens leven zwaar beproefd is door de Poolse geschiedenis. Ik probeer steeds andere aspecten van die dramatische geschiedenis te belichten,’ aldus Guensberg, verwijzend naar eerdere romans. Het interview in het Filmhuis wordt ondersteund met muziek en beeld.

De hoofdpersoon uit Vrachtbrief, Myron Kaminski, vocht ooit bij het Geallieerde Bevrijdingsleger. Na de oorlog werkt hij voor een geheim secretariaat van het Vaticaan, waar hij op duistere zaken stuit die alles te maken hebben met zijn eigen jeugd. Hij wordt Nederlander en vergaart een vermogen waarmee hij een unieke verzameling oldtimers aanlegt. In het zicht van de dood voelt hij spijt en een intens verlangen naar de prachtige vrouwen die hij in zijn wilde jaren heeft bemind. Hij spoort zijn onwettige nazaten op en schenkt hun zeven topstukken uit zijn collectie. In zeven prikkelende bekentenissen neemt hij de lezer mee in zijn bewogen, amoureuze bestaan.

Ter verrijking van de roman is een website gemaakt. Hier is de muziek uit de zeven hoofdstukken te horen en zijn de achtergronden en de technische gegevens van de oldtimers te lezen.

Zaal open: 19.30 uur. Aanvang: 20.00 uur. Je kunt voor dit Literair Café geen kaarten bestellen via deze site, maar wel een plaats reserveren via meijerensiegers@live.nl

De toegang is gratis.