7 juni: Baantjer Het Begin

Ticket:  8,75

46 op voorraad

Categorie:

Beschrijving

2019, Nederland, Arne Toonen, 111 min., aan. vrij. 21.00u

Het is 1980, nog een paar dagen te gaan voor de kroning van prinses Beatrix op de Dam in Amsterdam. Op een steenworp afstand, op de Wallen, bevindt zich Bureau Warmoesstraat waar het een drukte van belang is. Er zijn krakersrellen. Er drijft een lijk in de gracht. En er is mogelijk een aanslag in voorbereiding.

Midden in dat rumoer maakt een nieuwe rechercheur zijn opwachting, Jurre de Cock uit Urk. De rechercheur waaraan hij wordt gekoppeld is de geboren Jordanees Tonnie Montijn,  een ongeschoren ritselaar met jeugdvrienden in de Amsterdamse onderwereld.

Fans van de populaire politieserie ‘Baantjer’ die twaalf seizoenen (1995-2006) op de buis was, weten het al. ‘Baantjer Het Begin’ keert terug in de tijd, naar de eerste werkdag van de geliefde rechercheur De Cock die jarenlang werd gespeeld door Piet Römer.

Regisseur Arne Toonen maakt slim gebruik van de erfenis van Appie Baantjer die zelf op Bureau Warmoesstraat werkte en voor zijn populaire misdaadromans uit eigen ervaring putte. Toonen had er ook duidelijk plezier in om 1980 in retro-stijl te te reconstrueren en een flinke dosis Amsterdamse humor toe te voegen.

NRC:  ‘Wederopstanding van De Cock is geslaagd’

Met o.a.: Waldemar Torenstra, Tygo Gernandt, Loes Luca