2 okt. DokART: Miles Davis, Birth of the Cool

Ticket:  8,75

44 op voorraad

Categorie:

Beschrijving

2019, VS, Stanley Nelson, 115 min., aanv. 20.00 uur.

Een fascinerende film over een van de allergrootste artiesten van de afgelopen eeuw. Eindelijk is er dan dé film over Miles Davis, een creatief genie, die de muziekcultuur ingrijpend beïnvloedde en de belichaming werd van alles wat ‘cool’ is.

Miles Davis was truly larger than life. Niet alleen werd hij de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikant van de twintigste eeuw, maar ook was hij met zijn lyrische stijl en goed getimede vernieuwingen zeer succesvol. Dat succes droeg hij uit door prachtige pakken te dragen en te rijden in dure sportwagens. Davis was een stijl-licoon en een magnetische persoonlijkheid, waar man én vrouw voor vielen. En tegelijkertijd was hij een zwarte man in een nog zwaar racistisch Amerika, raakte hij verslaafd aan zo’n beetje elke drug en mishandelde hij zijn geliefden.

Zo overweldigend divers en fantastisch zijn muziek is, zo vol en dramatisch was zijn leven. Miles Davis leefde zoals hij zijn creativiteit exploreerde. Hij verkende elke uithoek, experimenteerde en wisselde net zo snel van muzikanten als van vrouwen.
Dat zij allemaal vol overgave meewerkten aan deze film, maakt deze film tot een must-see voor elke muziekliefhebber.

Variety: ‘Superbe documentaire die de mystiek van Miles Davis ontrafelt’.