5 juni DokART – The Man Who Stole Banksy

Ticket:  8,75

51 op voorraad

Categorie:

Beschrijving

2018, Italië, Marco Proserpio, 93 min., aanv. 20.00u

In 2007 gaat Banksy, de anonieme Britse street artist, naar Bethlehem om een statement te maken. Op een muur in Bethlehem wordt een soldaat geschilderd die de papieren van een ezel controleert. De muurschildering wordt door de Palestijnen met grote ergernis bekeken. Walid, een taxichauffeur neemt het initiatief om de schildering uit te zagen en op eBay te koop te zetten. Wat volgt is een fascinerende tocht van dit stuk betonnen kunstwerk van 4 ton. Op transport van het stoffige Bethlehem naar alle gerenommeerde musea over de wereld, bij rijke kunstverzamelaars en uiteindelijk te koop op een kunstveiling in LA.

Het is ook het verhaal over de opkomst van street art als nieuwe kunstvorm en het eigendomsrecht. Street artists schilderen op publieke plekken en hebben bijna nooit een identiteit. Om antwoorden te vinden interviewt filmmaker Proserpio bewoners uit Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren. Hij stuit op een schimmige wereld waar muurkunst te koop wordt aangeboden met een eigen excuus; uit pure commercie, om kunst te bewaren, beroepend op publiek eigendom. Of is het uiteindelijk toch diefstal?

De 33-jarige Italiaanse filmmaker Marco Proserpio begon te werken bij MTV Italia en is sindsdien bezig met film, televisie en commercials maken. De documentaire “The Man Who Stole Banksy” is na zijn korte film Toy Story zijn eerste film van speelfilm formaat. Hij wilde een film over street art maken en stuitte op het ongelooflijke verhaal van street artist Banksy. Hij interviewde kunstliefhebbers, handelaren en advocaten over de hele wereld en schetst een onthutsend en overtuigend beeld van de opkomst van deze nieuwe kunstvorm.

Banksy is een van de belangrijkste street artists van deze tijd. Het is het pseudoniem van een Britse kunstenaar. Hoewel er weinig zekerheid is over de ware identiteit van Banksy en de meeste bronnen aangeven dat zijn echte naam ‘Robert’ of ‘Robin Banks’ is, heet hij mogelijk “Robin Gunningham”. Ook wordt Robert del Naja genoemd als de persoon achter de artiest Banksy. Banksy zou in 1974 geboren zijn in Bristol. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa zoals in de Palestijnse gebieden en de Verenigde Staten.