17 apr.: DokART – Minding the Gap

Ticket:  8,75

45 op voorraad

Categorie:

Beschrijving

2018, VS, Bing Liu, 93 min., aanv. 20.00u

Ruim twaalf jaar filmde Amerikaans grootste nieuwe filmtalent Bing Liu zichzelf en zijn twee beste vrienden en maakte een van de meest bijzondere, hoogst gewaardeerde en onvergetelijke coming-of-age-films ooit.

Bing, Zack en Keire ontvluchten hun beroerde thuissituaties in Rockford, Illinois en worden vrienden voor het leven op het lokale skatepark. Keire heeft de aanstekelijke lach, Zack het charisma en de verrassende en rake inzichten, terwijl Bing alles vastlegt en de enige is die wél zijn high-school afmaakt. Het leven lijkt in het begin één groot lyrisch avontuur, waarin ze zweven over de straten en obstakels van deze eens zo welvarende stad. Helaas wordt met het opgroeien alles anders.

Niet eerder werden jongens zo van binnen uit gevolgd en werd zo voelbaar wie ze zijn en wat hen beweegt. Bing stelt weinig vragen, zoals deze jongens elkaar weinig vertellen, maar als hij ze stelt dan komen ze op het juiste moment en raken ze feilloos de essentie. De film weet als geen ander onder je huid te kruipen en overschrijdt grandioos de grens tussen fictie en non-fictie. Want het is allemaal echt, maar je voelt voor ze, als waren ze je meest geliefde filmpersonages. Genomineerd voor de Oscar voor Beste Documentaire.

NRC: ,,Ontroerende, diepgaande film met stof tot nadenken.”