22 aug. – Undine

Ticket:  9,00 18,00

Wissen
SKU-: Niet beschikbaar Categorie:

Beschrijving

2021, Duitsland/Frankrijk, Christian Petzold, 90 min., aanvang film 20.00u, zaal open 19.30u

In Undine wordt de mythe van de gelijknamige waternimf in het Berlijn van vandaag op moderne wijze geherinterpreteerd.

“Als je weggaat, moet je dood”. Met deze woorden laat de schijnbaar onbewogen Undine Johannes achter op een Berlijns terras, net nadat hij gezegd heeft niet met haar verder te willen. Undine is historica en gids, gespecialiseerd in de stadsontwikkeling van Berlijn en ze gaat naar haar werk. Tijdens haar volgende pauze valt ze halsoverkop voor beroepsduiker Christoph, als ze samen door een merkwaardig ongeluk doorweekt tussen de scherven en vissen van een uit elkaar gespat aquarium belanden. Voor hen beiden gaat een nieuwe wereld open, vol liefde en vertrouwen. Onder de oppervlakte van dit liefdesverhaal gaat echter een oude mythe schuil over een mysterieuze waternimf, die haar geliefde moet vermoorden nadat deze haar verlaat. Christoph begint te beseffen dat Undine ergens voor wegloopt en Undine weet dat ze nog iets moet afhandelen om haar vloek op te heffen.

Met dit moderne sprookje herinterpreteert de gelauwerde Christian Petzold (Barbara, Transit) – een van de belangrijkste regisseurs van de Berlijnse School – op een fascinerende manier de mythe van de waternimf Undine of Ondine, die bovenwater maar op één manier kan overleven: door de menselijke liefde. Het Duits-Franse drama was te zien in de officiële competitie van het Filmfestival van Berlijn. Undine won de Fipresci prijs en Paula Beer won de Zilveren Beer voor haar rol als Undine.

Met o.a.: Paula Beer, Franz Rogowski, Jacob Matschenz

VPRO Cinema: “Regisseur en scenarist Petzold speelt een listig en vermakelijk spel echt of onecht waar zijn innemende hoofdrolspelers ook goed raad mee weten.”