15 en 17 mrt: Werk ohne Autor

Ticket:  8,75

Wissen
SKU-: Niet beschikbaar Categorie:

Beschrijving

2018, Duitsland, Florian Henckel von Donnersmarck, 188 min., aanv. vrij. 21.00u/zon. 20.00u

Kurt groeit op in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verschrikkingen die plaatsvinden onder Hitlers regime raken ook zijn persoonlijke leven: Kurts jonge tante, die kampt met een psychische aandoening, valt ten prooi aan de nazi’s. Al in zijn vroege jeugd wordt duidelijk dat Kurt een kunstzinnig talent heeft. Hij belandt op een kunstacademie in Oost-Duitsland waar hij mee dient te gaan in de door de communistische overheid opgelegde kunstbeoefening, die de arbeider verheerlijkt en de individualiteit van de kunstenaar onderdrukt. Op de academie ontmoet hij Elisabeth. De twee worden op slag verliefd.

Elisabeths vader, Professor Seeband, is niet onder de indruk van Kurt en is hem liever kwijt dan rijk. De twee mannen zijn verbonden door gebeurtenissen uit het verleden. De dubieuze rol die Seeband tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde, achtervolgt hem als een schaduw. Als Kurt zichzelf en de ware kunst ontdekt, heeft dit ook implicaties voor Seeband.

Werk ohne Autor is genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Ook maakt de film kans op een Oscar voor het camerawerk. Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck won al eerder een Oscar met ‘Das Leben der Anderen’.

NRC: ,,Door de goed uitgediepte personages en het elegante script weet dit fraai historische epos drie uur lang te boeien.”

Met o.a.: Paula Beer, Sebastian Koch, Tom Schilling