Filmhuis Oosterbeek is misschien het kleinste, maar zeker het gezelligste filmhuis van Nederland. Voorzien van de nieuwste projectietechniek, 3D-installatie en Dolby 7.1 surround geluid en gedragen door een team van enthousiaste vrijwilligers. Wil je meer weten over onze geschiedenis, dan raden we je de documentaire As Time goes By te bekijken die hierboven te zien is. We maakten deze docu in 2018 ter gelegenheid van ons twintigjarig bestaan.
Elke vrijdag en zondag is bij ons de betere publieksfilm te zien, maar er is veel meer. In ons maandelijkse Dokart-programma vertonen we bijzondere documentaires, in het bijzijn van bijzondere gasten en met volop ruimte voor interactie met de zaal. En een keer per maand is er het altijd drukbezochte Kinderfilmhuis op de vierde zondagmiddag van de maand.
De geschiedenis van het Oosterbeekse Filmhuis voert terug tot in 1997, het jaar waarin we onze eerste film vertoonden. Dat gebeurde destijds onder de vlag van de Kultuurwerkplaats, een begrip voor veel inwoners van Oosterbeek. Jarenlang was de Kultuurwerkplaats, die werd opgericht door kunstenaar Lisa Böll en Harry Franx, de bakermat van cultuurminnende vrijwilligers met een gevarieerd aanbod aan activiteiten als het literair café, muziekvoorstellingen en diverse workshops.
Het filminitiatief werd in 1997 enthousiast ontvangen en kreeg heel voorzichtig meer voeten aan de grond, zodat in 1998 één film per maand werd vertoond. Het aanbod van filmklassiekers op 16mm was vooral afkomstig van het Nederlands Filmmuseum. Toen het aantal activiteiten in de Kultuurwerkplaats afnam, vond een aantal filmenthousiastelingen dat de filmhuisfunctie van de Kultuurwerkplaats moest blijven voortbestaan.
Ze voegden de daad bij het woord en gingen aan de slag: er werd subsidie aangevraagd voor het kopen van een nieuwe 16mm-projector met verbeterde lichtopbrengst. Er werden tribunes gesmeed en om de week veranderde de Kultuurwerkplaats in een bescheiden filmzaaltje met een zeer gevarieerde programmering. Films van Tarkovski trokken zelfs bezoekers uit Amsterdam en op de documentaire ‘Van Mannen en Merries’ over het Zeeuwse trekpaard kwamen meer bezoekers af dan er in de filmzaal pasten.
Het initiatief bleek duidelijk aan te slaan en het Filmhuis werd officieel erkend als sectie C-Filmhuis. De vriendenclub die tot dan toe, uit liefde voor de film, alles zelf organiseerde en uitvoerde, liep tegen een aantal beperkingen aan. Het opbouwen van de tribunes was telkens een heidens karwei en de keuze aan kwalitatief goede 16mm films bleek steeds beperkter. Om het voortbestaan van het filmhuis te garanderen, moest er een 35mm-projector worden aangeschaft. Een investering die met alles erop en eraan al gauw zo’n € 5.000 zou bedragen. Als ware ondernemers namen de vrijwilligers de ‘gok’ dat zij hiervoor achteraf nog wel subsidie zouden ontvangen. Door een ijzersterke lobby werden de benodigde gelden binnengehengeld en de Stichting Filmhuis Oosterbeek werd een feit.
De overstap naar 35mm betekende echter ook dat er films geplakt moesten worden en dat er wekelijks een voorstelling nodig was om uit de kosten te komen. Daarom besloten we in overleg met de Kultuurwerkplaats de zaal permanent in te richten als theater en zo ontstond het Filmhuis Oosterbeek zoals u het nu kent. Een oergezellig filmhuis met 53 bioscoopstoelen waar op een groot doek de betere speelfilm en documentaire te zien is en waarin eens per maand op zondag het populaire Kinderfilmhuis de betere kinderfilm vertoont.
Na jaren waarin de 35-mm projector, met zijn kenmerkende geratel, trouw zijn films afspeelde, kwam het Filmhuis in 2012 opnieuw voor een ingrijpende keuze te staan. Zoals enkele jaren eerder het aanbod van 16mm films opdroogde, gebeurde dat nu ook met de bioscoopfilms op 35mm. De oorzaak: de digitalisering in de filmindustrie heeft ertoe geleid dat films tegenwoordig digitaal worden opgenomen en geprojecteerd. Het bestuur van het Filmhuis besloot opnieuw een sprong voorwaarts te maken: we investeerden in een nieuwe digitale projector en bijbehorende server. Ook werd de geluidsinstallatie aangepast waardoor we films kunnen aanbieden in Dolby 7.1 surround. Vrijwel gelijktijdig zag ook deze website het licht waardoor het mogelijk is lang vooruit films te bestellen en zo verzekerd te zijn van een plek. Omdat steeds meer makers van arthouse films en de betere publieksfilm de 3D-techniek hebben omarmd, is in 2014 een 3D-installatie aangeschaft. Film is sindsdien in Oosterbeek in verschillende dimensies te ondergaan.
De club vrienden van weleer is inmiddels uitgegroeid tot een team van zo’n twintig vrijwilligers waarvan ieder zijn taken heeft. Samen zorgen ze voor het boeken van de films, de publiciteit, financiën, reserveringen, website, techniek en projectie en niet te vergeten de bar waaraan al menige film werd geëvalueerd. De vrijwilligers doen dit allemaal naast een drukke baan, geheel om niet, ieder met zijn of haar eigen motief, uit betrokkenheid, liefde voor de film, sociale bewogenheid en vooral voor hun plezier.
Benieuwd? Kom gerust eens kijken op de Weverstraat 85-87 in Oosterbeek!